На срединната линия

При здравите хора мускулите, сухожилните разтеглици и перитонеума, които изграждат коремната стена, задържат интраабдоминалните органи в корема. Вентрална херния се появява, когато част от съдържанието на коремната кухина-тънко и дебело черво, оментум и др. -излиза през дефект в коремната стена в подкожието.Най-честите причини за образуване на такива дефекти са предходни оперативни интервенции.

Информация за пациента при лапароскопска корекция на вентрална херния от SAGES* 2004 г.
*SAGES – Society of American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons

Всяка година в САЩ се извършват приблизително 90000 операции по повод вентрални хернии. По-голямата част се правят по конвенционалния „отворен” метод, а някои чрез лапароскопия. При лапароскопската операция се използват няколко малки разреза и през тях се осъществява корекцията на дефектите на коремната стена. Това става с поставянето на платна, които се фиксират по специален начин, така че да усилят коремната стена. Техниката може да доведе до по-бързо връщане към нормален начин на живот и работа и по-слаба следоперативна болка, отколкото пти „отворената” операция.

Какво е вентрална херния?

 • Вентралната херния се появява обикновено в областта на белега от предходен оперативен разрез. В тази зона структурите на коремната стена – мускули и сухожилни разтеглици са отслабени; това води до оформяне на дефекти и подутини. По същия начин, както вътрешната гума се издува през дефект във външната, така и коремното съдържимо оказва натиск върху коремната стена и вътрешната и обвивка се издува навън през дефекта и образува сак с кръгловата форма. В него може да попадне чревна бримка или други интраабдоминални органи. Ако съдържимото на саня се притисне от стените на дефекта и не може да се прибере в корема, се получава т. нар. „заклещване”. Това състояние е свързано с потенциално сериозни усложнения и може да наложи спешна оперативна интервенция.
 • Вентрална херния може да се появи и във всяка друга област на коремната стена
 • Хернията не може да мине от само себе си и не се подобрява с времето

Как да разбера дали имам херния?

 • Хернията обичайно се проявява като подутина под кожата. Възможно е да не води до дискомфорт, но може да почувствате болка при вдигане на тежки обекти, кашлица, уриниране, засилена перисталтика или при продължително стоене или седене.
 • Дискомфорта може да се прояви като остра или тъпа болка, която се засилва към края на деня. Всеки продължителен дискомфорт в областта на подутината, придружен с гадене, повръщане и зачервяване на надлежащата кожа е признак, че хернията е заклещена. Тези симптоми са притеснителни и изискват незабавен преглед от лекар, повъзможност хирург.

Какво причинява вентрална херния?

 • Всеки разрез в областта на предната коремна стена е потенциално слабо място, на което може да се появи херния, вследствие на силни физически усилия, стареене, травма или инфекция на раната след операцията. Могат да се появят веднага след хирургичната интервенция или години по-късно.
 • Херния може да получи всеки, на всякаква възраст. Честотата на заболяването се повишава с напредването на възрастта. Някои състояния могат да повишат вероятността от поява на херния, например персистираща кашлица, затруднения в дефекацията и уринирането, свързани с напъване.

Какви са предимствата на лапароскопския достъп?

Резултатите могат да варират, в зависимост от типа на операцията и общото състояние на пациента. Като цяло предимствата са:

 • По-слаба постоперативна болка
 • По-кратък болничен престой
 • По-бързо връщане към нормален начин на хранене
 • По-бързо връщане към нормална активност

Подходящ ли сте за лапароскопска корекция на вентрална херния?

Само след щателен преглед вашият хирург може да прецени дали сте подходящ за лапароскопска корекция. Лапароскопията може да не е най-доброто решение, например при пациенти с предходни големи коремни операции, при хернии с необичайно или трудно за достигане местоположение или поради медицински противопоказания. Задължително се консултирайте с вашия хирург за всеки конкретен случай.

Каква подготовка е необходима?

 • Повечето пациенти, оперирани по повод херния биват изписвани същия или на следващия ден.
 • Предоперативната подготовка включва изследване на кръв, рентгеново изследване на гръден кош, ЕКГ и обща преценка на състоянието в зависимост от възрастта
 • След като обсъдите с хирурга ви потенциалните рискове и ползи от операцията, ще трябва да подпишете информирано съгласие
 • Вземете си душ вечерта или сутринта преди операцията
 • Вашия хирург може да прецени, че е необходимо да се извърши предоперативна подготовка на червата. За това обикновено е достатъчно да изпиете лаксативен медикамент, Може да се наложи няколко дни преди операцията да преминете изцяло на течна диета.
 • В нощта преди операцията не трябва да ядете или пиете нищо, освен предписаните ви медикаменти, които хирурга ви е разрешил да приемате с глътка вода
 • Приема на препарати като аспирин, антикоагуланти, противовъзпалителни и витамин Е трябва да бъде преустановен за няколко дни до седмица преди операцията
 • Две седмици преди операцията трябва се спре приема на препарати за отслабване
 • Спрете пушенето

Как се извършва операцията?

За пациентите с вентрални хернии са възможни няколко опции:

 • Носене на колан, укрепващ коремната стена – неефективен метод
 • Вентралната херния не изчезва с времето и обикновено става все по-голяма
 • Оперативното лечение е предпочитания метод и се осъществява по един от двата начина:
  1. Конвенционалната операция се прави с разрез на предната коремна стена, който може да премине по стария разрез частично или напълно, а в дълбочина през част или всички слоеве на коремната стена. Хирурга може да избере само да зашие вашите собствени тъкани, но често се налага поставянето на платно в областта на дефекта за по-сигурно затваряне. Операцията се извършва под обща анестезия, но в определени ситуации може да се извърши с локална анестезия и седация или със спинална упойка. Вашия хирург ще определи най-подходящата анестезия за вас.
  2. Втория вариант е лапароскопска корекция. При този достъп се ползват няколко малки разреза, през които се вкарват лапароскопа и работните инструменти. Това позволява да се огледа херниалния дефект отвътре, да се освободи сака, да се постави и фиксира платното. Фиксирането става в здравата част на коремната стена с помощта на такове, шевове или и двете. Обикновено са достатъчни три или четири разреза с дължина 0,5 – 1 см. Шевовете, които минават през всички слоеве на коремната стена се завързват извън корема през малки отвори по циркумференцията на платното. Операцията се прави под обща анестезия.

Какво да очаквам в деня на операцията?

 • Обичайно постъпвате в болницата в деня на операцията
 • Квалифициран медицински работник ще постави абокат във вена на ръката ви, през който ще получавате медикаменти по време на операцията. Предоперативно може да ви бъде поставен антибиотик
 • Вие ще сте под пълна упойка – ще спите – по време на операцията, която може да продължи до няколко часа.
 • След операцията ще останете в стаята за събуждане докато не се събудите напълно.
 • Повечето пациенти остават през нощта след операцията, но е възможно да прекарат още няколко дни в болницата. Нуждата от продължаване на болничния престой се определя от големината на оперативната интервенция и общото състояние на пациента.

Какво да очаквам ако операцията не може да бъде започната или извършена лапароскопски?

При малък брой пациенти операцията не може да бъде извършена лапароскопски. Факторите, налагащи конверсия или избор на отворена операция могат да включват болестно затлъстяване, анамнеза за предходни операции, предизвикващи плътни адхезии , невъзможност за визуализация на органите или кървене по време на операцията.
Превръщането на лапароскопската операция в конвенционална с разрез не е усложнение, а е решение на хирурга, което винаги се взима в интерес на здравето на пациента.

Какво да очаквам след операцията?

 • Пациентите се окуражават леко да се раздвижат леко вкъщи след операцията. Вашият хирург ще определи интензитета на раздвижване, включително вдигане на тежки предмети и физически усилия. Следвайте внимателно съветите му.
 • Следоперативния дискомфорт обикновено е минимален. Често пациентите се нуждаят от обезболяване.
 • Ако се появи температура, втрисане, повръщане, невъзможност за уриниране или поява на течност от раната, уведомете вашия хирург
 • Повечето пациенти са способни да се върнат към обичайната си активност в кратки срокове – ходене, шофиране, изкачване по стълби, вдигане, работа и сексуални контакти
 • Понякога в областта на раната, там където е била хернията се появява подутина. Това се дължи на течна колекция в деформираната от хернията коремна стена. В повечето случаи течността се резорбира от само себе си след време. Ако това не стане, вашия хирург може да я аспирира с помощта на тънка игла в амбулаторни условия.
 • Трябва да попитате лекаря си дали и кога трябва да се явите на контролен преглед. Обичайно това трябва да стане две, до три седмици след операцията

Какви усложнения могат да се получат?

 • Въпреки, че операцията е смятана за сигурна, усложнения са възможни, както и при всяка друга операция и затова трябва да се консултирате с хирурга ви за всеки конкретен случай. Усложненията по време на операция могат да се дължат на нежелани реакции към общата анестезия, кървене, увреждане на чревни бримки или други интраабдоминални органи. Ако платното се инфектира, може да се наложи да бъде премахнато подменено. Други възможни проблеми са пневмония, тромбоза или сърдечни инциденти. Освен това винаги има вероятност хернията да се появи отново.
 • Все още честотата на рецидиви не е известна в дългосрочен план. Ранните резултати показват, че техниката е поне толкова сигурна, колкото и конвенционалната. Вашия хирург ще ви помогне да решите дали риска от лапароскопска корекция е по-малък от риска да се остави съсоянието без лечение.
 • Важно е да знаете, че преди да се подложите на каквато и да е операция – лапароскопска или отворена, трябва да попитате хирурга си за неговата подготовка и обучение.

Кога да се обадите на вашия лекар?

Обадете се на вашия хирург ако се развият някои от следните състояния:

 • Поддържане на висока температура над 39 C
 • Кървене
 • Нарастващо подуване на корема
 • Болка, която не се повлиява от приемането на лекарства
 • Продължаващо гадене и повръщане
 • Втрисане
 • Продължителна кашлица или задух
 • Изтичане на секрет (гной) от някой от разрезите.
 • Зачерваване около някой от разрезите, което се увеличава
 • Невъзможност за хранене и приемане на течности