Какво е херния?

Това може да звучи като доста очевиден въпрос, но нашия екип често среща пациенти, които не са сигурни какво точно представлява понятието “херния”. Факт е, че за хора, които никога не са се сблъсквали с подобен проблем, отговора може да бъди всичко останало, но не и очевиден.
И така, какво представлява хернията? Това е излизане на органи и тъкани през дефекти на коремната стена или на кухината, в която нормално се намират. Дефектите възникват в зони на слабост сред тъканите. Тези слаби зони се дължат на генетични фактори или на непълно развитие на тъканите по време на бременността или скоро след раждането. Слабост на тъканите може да се наблюдава и поради невъзможност за адекватно възстановяване след хирургични интервенции.
Хернията обикновено се появява след моментно повишаане на интраабдоминалното налягане: вдигане на тежки предмети, кихане, усилия при дефекация, раждане или дълбока кашлица. Може да се изяви като непозната неравност или издутина под кожата, често с малко или без придружаваща болка. В легнало положение обикновено изчезва.
Не всички хернии са очевидни. Често се случва малки и болезнени херниални дефекти, особено при жени да се установяват и лекуват погрешно от лекари неспециалисти. Част от нашите усилия са насочени именно в тази посока – диагностика и лечение на трудни за диагностика херниални дефекти.

Основни видове хернии:

Ингвинална: Тези хернии са много често срещани сред мъжете , 27% от които са засегнати на някакъв етап от живота си. Ингвиналните канали се намират от двете страни на долната част на коремната стена, в областта на слабините, като през тях преминават съдове, нерви и семепровод при мъжете и кръглата връзка на матката при жените. Нарушение на целостта на мускулните фасции в тази област може да доведе до оформяне на дефекти и излизане на чревни бримки или мастна тъкан в подкожието.

Бедрена: срещат се по-рядко и се появяват относително при жени. Каналът е в горната част на бедрото, точно под мястото на което се появява ингвинална херния. Той е значително по-тесен от ингвиналния и затова вероятността от заклещване е по-висока.

Вентрална / Инцизионна : Вентрални са всички хернии, излизащи през фасцията на коремната стена, като пъпна, епигастрална и др. Вентралните херния които се появяват в резултат на непълно възстановяване на тъканите от предишна хирургическа инцизия се наричат инцизионни или постоперативни. Херниалния сак може да съдържа чревни бримки с различна дължина. Поради техния техния размер и характер инцизионните хернии могат да бъдат много сложни, нерядко изискващи поставяне на хирургически платна с реконструкцията на коремните мускули. Тези хернии са най-трудни за комплексно и пълно решаване, а понякога изискват и участието на пластичен хирург.

Хиатална: Диафрагмата има отвор, през който хранопровода преминава в коремната кухина за да се свърже със стомаха. Хиатална херния наричаме навлизането на коремни органи в гръдния кош през този отвор – при определени условия той се разширява и в гръдната клетка може да навлезе стомах, дебело черво и други коремни органи. Това може да предизвика киселини и стомашни проблеми. Антиацидите решават временно проблема, но дефинитивното лечение е хирургично.

Всички видове хернии имат подтипове, които които описват специфичните особености на херниалния сак – съдържимо, пространствена ориентация спрямо съседните тъкани, големина и т.н.

Повечето хернии се появяват в коремната или тазовата област/слабините и може лесно да се диагностицират по време на първизния преглед и/или с ултразвуково изследване, при други (напр. хиаталната) е необходима  рентгенова снимка или компютърна томография. Херниите при пациенти над 18 год. могат да бъдат напълно излекувани само с хирургия. За пъпна херния при бебета и малки деца, вашият хирург може да препоръча наблюдение, като е възможно тъканите да се развият по-пълно и дефекта да се затвори спонтанно. Изчаквателно поведение се прилага и при по-възрастни пациенти с придружаващи тежки системни заболявания, за които всяка операция крие голям риск. Хирургията може да бъде извършена и чрез минимално инвазивна процедура, при която хирургът прибира излезлите тъкани и  структури и затваря дефекта с конци и платно.

По-висок риск от усложнения, свързани с херниалните дефекти има при следните обстоятелства:

  • Херниалния сак е толкова плътно вклинена в отвора, че кръвотока към структурите в него се забавя или спира. Това състояние се нарича “заклещване” и изисква спешна операция.
  • Херниалния дефект включва по-голяма площ или множество отвори.
  • Хернията е предшествана от множество предишни операции, включително предишни корекции на херниални дефекти.
  • Болестно затлъстяване, което допълнително повишава интраабдоминалното налягане.

Какво да правите, ако мислите че имате херния?

Всяка херния, която не предизвиква значителен дискомфорт изисква вниманието на квалифицирани и знаещи медицински специалисти.
Независимо дали се сблъсквате с новопоявила се или рецидивна херния или не сте сигурни, но подозирате, че болката и/или подутината могат да бъдат изява на херниален дефект, най-добре е да се свържете с нашите специалисти за консултация. Доц.  Атанасов, FACS  е експерт в областта на миниинвазивните лапароскопски техники и херния специалист  със значителен практически опит и голям брой извършени процедури. Д-р Цветанов също има значителен опит, както в конвенционалните, така и в лапароскопските интервенции.

За да научите повече за това това “какво е херния” дали имате подобен проблем, първото нещо, което трябва да направите е да се свържете със Софиямед херния център и нашите специалисти на тел.: 0700 20 930 или да посетите страницата ни за контакти.