Възстановяване след операция

Възстановяване след операция по повод слабинна херния

Възстановяването след операция протича различно и доста индивидуално. Например пациент с конвенционална (отворена) операция за херния може да не чувства никаква болка, а лапароскопски оперирания да изпитва значителен дискомфорт и болезненост. Причината е в различния праг на болка при всеки човек. В повечето случаи възстановяването след операция от херния протича бързо и безпроблемно.

Както след всяка друга операция, така и след херниална хирургия в зоната на интервенцията може да има болка. Коремната стена се усеща като натъртена в тази област. Може да се наблюдава лек или по-изразен оток, както и поява на синьо-виолетови петна. Възможно е в слабинната област да се усеща теглене, дърпане и парене. Тези промени се срещат след всяка операция и се считат за нормални и след операция по повод херния.  Всеки организъм ще се възстановява индивидуално, затова е важно да се вслушвате в сигналите на тялото – ако боли, спрете, ако има оток – сложете лед и си почивайте.

График на възстановяването: 

Ден 0 (операция)

След приключването на операцията ще бъдете настанени в болничната стая. Ако сте опериран конвенционално (с разрез), вероятно при Вас е била приложена спинална анестезия. Тя изисква постелен режим поне 12 часа, така че ще можете да станете късно привечер. При лапароскопските операции се използва обща упойка. Ефектът и се изчерпва за няколко часа. След като премине този период можете да се раздвижите и да седнете в леглото. Три – четири часа след операцията ще можете да станете и да се разходите. В следобедните часове може да пиете течности и да хапнете нещо леко. Отчитайки особеностите на нашата здравна система, Ние предпочитаме да прекарате първата нощ в болницата.

Ден 1-2

Не планирайте значими лични или служебни ангажименти. Правете леки разходки на открито, хапвайте често и по малко. Желателно е да не ходите на работа. Възможно е да чувствате лека болка, която да наложи прием на обезболяващи медикаменти (Аулин, Профенид Дуо).

Ден 3-7

Повечето пациенти ще могат да се върнат на работа след третия ден. Можете да се придържате към нормалната за Вас физическа активност, но не вдигайте повече от 2-3 кг. до края на втората седмица. Възстановяването е различно при всеки, но в този период ще се чувствате на 50 % от нормалната Ви работоспособност. Малко вероятно е да имате болки, налагащи прием на обезболяващи лекарства. За тонус можете да правите леки упражнения за разтягане, разходки и други нискоинтензивни натоварвания.

Седмица 2

Всички пациенти могат да се върнат на работа, като ще се чувстват възстановени на 75 %. Към стречинга могат да се добавят йога и пилатес. В този период може да се усеща дискомфорт в зоната на операцията, скованост или периодични стрелкащи болки към тестисите при мъжете.

Седмица 3

Тежестите които можете да вдигате и носите вече са 5-6 кг. Към фичическите упражнения можете да включите тичане, плуване, каране на колело, леки упражнения във фитнеса със собствено тегло. Възстановяването достига 85 %. Не се налага медикаментозно обезболяване.

Седмица 4

Може да се върнете към нормална физическа активност, като тежестите които можете да вдигате и пренасяте са 10-12 кг. Възстановяването достига 95-100 %.

1 месец след операцията

Възстановяването е 100 %. Можете да се върнете към спортни занимания във всички сфери – контактни бойни спортове, занимания с тежести (вкл. клекове и мъртва тяга). Желателно е да се започне с по-нисък интензитет на натоварванията и те да се повишават послепенно до края на втория месец, когато всички ограничения отпадат. Все пак имайте впредвид, че може да изпитвате леки болки и дискомфорт, теглене, дърпане, оток и кратки пронизващи болки към тестисите в продължение на месеци след операцията. Тези симптоми ще се появяват все по-рядко и постепенно ще изчезнат с течение на времето.

Сексуална активност

Тя може да бъде възстановена в момента в който се почувствате готови за това. Правилото за 50%, 75%, 85% и 95-100% е приложимо и тук. Принципно не можете да разместите поставеното платно или да компрометирате операцията.

Запек

Всички приемани през устата обезболяващи медикаменти имат като страничен ефект констипация. Пациентите, които не са приемали подобни медикаменти могат да бъдат по-чувствителни към тези лекарства. Затова препоръчваме използването на лаксативи през първата седмица след операцията.