Имам ли херния?

Повечето хернии са лесни за разпознаване, но в някои случаи, особено при жени това може да е сериозно предизвикателство. При мъжете болката може да се дължи на различни фактори. За щастие, има множество тестове и изследвания, които нашите специалисти могат да приложат.

Често физикалния преглед е достатъчен за нас, но понякога се налага да се приложат допълнителни тестове, за да се диагностицира точно вида на дефекта. Намирането на херниалния сак може да се окаже трудно. В други случаи, определянето на точния вид херния може да изисква допълнителни данни. Херниите на коремната стена  се представят в различни варианти – пъпни, епигастрални, обтураторни и т.н.

Истината е, че правилното диагностициране на проблема е единствения начин да се намери точния метод за корекция, подходящ за съответния случай. За да бъде установена диагнозата може да са необходими уменията на висококвалифициран екип, като нашия. Като експерти в лечението на херниални дефекти, ние често забелязваме важни белези, които може да не са толкова лесно видими за неспециалисти. Повечето хернии се диагностицират само с преглед, но в някои случаи се налага да използваме високотехнологични методи, които улесняват значително процеса.

Ехографското изследване е особено полезно в случаите, когато херниите са вътрешни или “скрити”, което се среща по-често при женския пол. Този неинвазивен инструмент използва ултразвукови вълни, за да създаде катрина на вътрешността на тялото и може да ни даде точна представа къде  е дефекта и какъв е размера му.

При всеки пациент и всеки херниален дефект са възможни различни анатомични вариации, затова понякога се налага да се използват и още по-сложни инструменти. Компютърната томография (CT) може да бъде много полезна за получаване на детайлен рентгенов образ на коремната стен и слабинните области. При по-комплексни дефекти добра опция е да се направи и ядреномагнитен резонанс (MRI).

Ако страдате от болки в корема или слабините, които могат да се дължат на херния, не се колебайте да потърсите лекарска помощ. Херниите могат да бъдат болезнени и даже животозастрашаващи. Докато някои случаи могат да се контролират без операция, а повечето да бъдат лекувани с помощта на миниинвазивни техники, неоперираните херниални дефекти могат да доведат до сериозни усложнения.