Превенция

Един от най-често задаваните въпроси, които чуваме в Софиямед херния център е дали има начин за активна превенция на херниалната болест. Отговорът е: Абсолютно ДА!

Естествено, има редица фактори, които пациентите не могат да контролират. Такива са пола и генетичната предиспозиция. Все пак, осъзнавайки вероятността да получим херния, можем да вземем мерки, които да намалят шансовете това да се случи. Обучението на пациентите как да избегнат появата на херния е една от нашите основни задачи. В тази посока могат да се предприемат превантивни мерки.

ПЕТТЕ ОСНОВНИ СТЪПКИ В ПРЕВЕНЦИЯТА НА ХЕРНИАНИТЕ ДЕФЕКТИ

  • Поддържане на оптимално тегло. Трябва да се поддържа оптималното тегло за съответния ръст, като БМИ трябва да се движи иколо 25. Това е много трудно постижимо за повечето от нас, но колкото по-близо сме до оптималното тегло, толкова по-здравословно е това за нас. Няма специфична диета за превенция на хернии, но предотвратяването на болката и дискомфорта от появата на херниален дефект е силен мотив за понижаване на телесната маса.
  • Поддържане на оптимална физическа форма. Най-важно е да се заздравят максимално мускулите на коремната стена. При част от пациентите е възможно болковата симптоматика да бъде редуцирана и само с упражнения. Те са препоръчителни и при пациенти, претърпели коремни и тазови оперативни интервенции – трябва да започнат 2-4 седмици постоперативно, в зависимост от вида на операцията.
  • Диета, предотвратяваща констипацията. Напъните по време на дефекация могат да предизвикат поява на хернии. Освен това, диетите богати на фибри, предотвратяващи появата на запек са здравословни и водят до загуба на телесна маса. Пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци и хранителни добавки, съдържащи фибри са отличен избор. Също така, не забравяйте да пиете много вода. Това е особено важно след операция по повод херния. Важно е да се даде възможност на тъканите да се излекуват и платното да се инкорпорира в тъканите.
  • Агресивно лечение на кашлицата. Кашлицата вследствие на настинка или алергия може да доведе до разширяване на херниалните дефекти или до заклещване на херниите. Затова, когато кашляте, стегнете мускулите на коремната стена и наклонете таза назад – това ще понижи коремното налягане и ще намали вероятността за поява на херния. Ако кашлицата е свързана с тютюнопушене трябва да се предприемат необходимите стъпки за отказ от вредния навик. Електронните цигари без никотин са добра алтернатива.
  • Всички симптоми на уголемена простата при мъжете трябва да се лекуват. Напъването по време на уриниране можа да доведе до поява на херния, също както и констипацията.