Симптоми

Ако имате очевидни симптоми на херния се обърнете директно към нашите специалисти в Софиямед херния център. Все пак пациентите, които имат необичайни усещания и оплаквания не могат да бъдат сигурни имат ли херниален дефект или не.
И така, какво е усещането, когато чевек има херния? Херниите често биват забелязани случайно като нови, непознати до момента издутини под кожата на коремната стена или слабинните области. Техният размер може да варира значително, и издутините могат да изчезнат в легнало положение. В голямата си част херниите възникват без болка или с лек дискомфорт само по време на физическо натоварване, докато заклещената херния е много болезнена още от самото начало. С течение на времето болката обикновено се засилва. Ако установите подобна подутина, пробвайте да я натиснете така, че да се прибере. В случай, че това се получава лесно и нямате болка, няма нищо притеснително, но ако не можете да приберете подутината и това е силно болезненено трябва незабавно да Ви прегледа хирург.
Ако има болка, причинена от херния, но без видима подутина, говорим за “скрита” или “окултна” херния. Болката може да бъде остра, режеща, стрелкаща, тъпа, с бодежи и тип “удар от ток”. Може да се излъчи надолу по крака, в гърба, долната част на корема, към тестиса или влагалището. Никога не слиза под коляното или към седалището.

Другите потенциални симптоми са променливи:

  • зачервяване и/или подуване в зоната на хернията
  • повишена температура
  • гадене
  • ускорен сърдечен ритъм
  • симптоми на чревна непроходимост

Някой действия могат да влошат значително симптомите. Това могат да бъдат продължително стоене или седене, кашляне, смях, кихане, напъване при дефекация, полова активност, влизането и излизането от кола или легло, навеждане напред или кръстосване на краката.
При всички случай, лечението на хернията не трябва да закъснява. Нашия екип е готов да посрещне всеки пациент за да обсъдим с Вас възможностите за лечение – от физически упражнения до миниинвазивна хирургия.

За повече информация, моля обадете се на тел: 0700 20 930 или посетете нашата страница за контакти.