Херния при жени

Симптомите на херния при жени често се интерпретират погрешно. Това се дължи на факта, че те наподобяват други заболявания, като яйчникови кисти, ендометриоза или сраствания от предходни интервенции. Тъй като жените са едва около 8% от пациентите с херния, повечето лекари не смятат, че това може да е проблема при пациентки, оплакващи се от болки и дискомфорт в таза.
За щастие, екипът на нашия херния център е ангажиран с диагностицирането и лечението на този проблем, създаващ хронична и дълготрайна болка при жени.
Случаите на жени, засегнати от хернии не се срещат често и обществото почти не познава проблема. Същото важи обаче за лекари и други медицински специалисти, които не мислят за тази диагноза, особено когато хернията не се вижда.
Резултатът е един порочен кръг, като липсата на видима подутина при жените прави вероятността за идентификация на проблема много малка. Последствията са хронична болка и дискомфорт в слабинните области и таза, но нашите специалисти са изключително ефективни както в диагностиката, така и в лечението на този проблем.
Някои видове хернии засягат много по-често жените. Феморалната херния е типичен пример за това – една от пет слабинни херниипри тях  е такава, докато при мъжете честотата е под 1%. В женската популация се срещат слабинни, постоперативни и др. видове хернии.

Теодор Атанасов, MD, Phd, FACS е сред водещите херния специалисти с трайни интереси в прилагането на най-съвременните методи за диагностика и лечение. Той е ангажиран с множество случаи на интензивна коремна и слабинна болка при жени, която е с неясен произход и не се поддава на консервативна терапия. При повечето пациентки се диагностицират херниални дефекти, чието своевременно лечение решава дефинитивно проблема.

 Лечение на херниите при жени

Различията и особеностите на тазовата анатомия при жените са в основата на погрешното интерпретиране на херниалните симптоми. Херниите представляват естествено срещащи се отвори в тялото, които са се увеличили твърде много и това позволява преминаване на вътрешни органи през тях. В резултат се появяват подутини. При жените тези подутини са по-слабо изразени или напълно липсват.
Поради естеството на женската анатомия, когато пациентката е в легнало положение, подутината става почти невидима за лекари, които не знаят какво точно да търсят. За разлика от херниите при мъжете, тези при жените обикновено са вътрешни и малки, като рядко има очевидна подутина. Даже ултразвуковото изследване е малко ефективно за диагностика на херниални дефекти в женската популация.
Тези трудно забележими хернии, засягащи по-често жените, често съдържат преперитонеална мастна тъкан (липоми), които притискат сетивните нерви и това води до силна болка. Пациентките изпитват значителен дискомфорт при извършването на потенциално приятни занимания, като вдигане на детето или физически упражнения. Елементарни усилия стават предизвикателство или напълно невъзможни.
Като едни от най-опитните херния хирурзи в страната, нашите специалисти знаят отлично как точно хернията може да се “скрие” в женската анатомия. Много от пациентите ни са се борили в продължение на месеци или години, с болка, която се приписва на множество други причини, като миома или кисти на яйчниците, преди да намерят облекчение при нас.

Теодор Атанасов, MD, PhD, FACS е отлично запознат с всякакъв тип проблеми, които могат да възникнат във връзка с херниални дефекти, включително с херния по време на бременност. Член на Европейската херниална асоциация и Американския колеж на хирурзите, той е обучаван и е преподавал в едни от най-уважаваните медицински институции в страната. Способен е да се справя с всеки тип хернии и други хирургични проблеми по най-ефективния възможен начин.
Ако Вие или ваш близък страдате от болка, която може да се дължи на недиагностицирана коремна херния или имате въпроси на всякакви теми, можете да се свържете с д-р Атанасов на тел + 359 899 802 612.